Professionaliseren van de Technische Dienst

De weerbaarheid van de Technische Dienst monteurs vergroten en het onderhoud beheersbaar laten verlopen

Heesen Yachts uit Oss ontwikkelt en bouwt vooruitstrevende superjachten. Op basis van het Heesen platform-concept of in een custom ontwerp- en engineeringsproces geven ze samen met elke klant vorm aan een uniek jacht met persoonlijke signatuur. Ze bouwen het jacht vervolgens op planning, binnen budget en met een hoog kwaliteitsniveau. Hierin vervult de Technische Dienst van Heesen Yachts een faciliterende rol. Een belangrijk knelpunt was dat de Technische Dienst de eigen werkwijze niet helder kon toelichten. Hierdoor wisten de mensen van productie niet goed wat ze van de Technische Dienst konden verwachten. Dit gebrek aan duidelijkheid leidde tot veel onderlinge frustratie, wat soms kon uitmonden in een behoorlijke woordenwisseling. Hoofd Technische Dienst Rino Bouwmeester heeft daarom samen met zijn team een eigen onderhoudsfilosofie bepaald: hoe zij vanuit hun eigen kracht willen aansluiten op de productieorganisatie. Twee jaar later zijn Rino en zijn team als gelijkwaardige afdeling embedded binnen het geheel van de organisatie.

“Jij vraagt het en ik bouw het voor je. Jij hebt een wens en ik ga het voor je invullen.
Dat was Frans Heesen.”
– Rino Bouwmeester, Hoofd Technische Dienst –

Heesen Yachts is opgericht door Frans Heesen. Toen hij als beton-timmerman arbeidsongeschikt raakte is Frans Heesen begonnen met de fabricage van Polyester Kuipjes voor de racerij. Toen hij in de jaren ’70 de kans kreeg om Striker Boats uit Amerika over te nemen te nemen, dacht hij: ‘dat kan ik ook wel’. Hij wilde het product uitbouwen en maakte uiteindelijk naam en faam met de Octopussy, het tot dan toe snelste luxe jacht ter wereld. Dit heeft Frans Heesen verder uitgebouwd met het idee: wij kunnen dat, we gaan het gewoon doen.

Zoveel discussie dat het werk er onder lijdt

Rino voelde aan dat er te veel discussie was op de werkvloer en dat de TD medewerkers zich niet konden verweren. Binnen de discussies werd er van alles bijgehaald, wat voor verdere afleiding zorgde. Op een gegeven moment stapelden de discussies zich op met als gevolg dat het werk er onder leed.
Daarnaast is Heesen Yachts zo hard gegroeid en de installaties ten behoeve van productie zoveel groter geworden, dat er behoefte ontstond om een betere structuur in het onderhoud te krijgen. De tooling om de beheersing rondom het onderhoud vast te leggen was wel beschikbaar, maar e.e.a. moest anders worden opgezet om weer overzicht te krijgen.
Tot slot was er ook behoefte om meer zicht te krijgen op de werkzaamheden die elke monteur onder handen heeft. Als een monteur dan tijdelijk uitvalt door bijvoorbeeld ziekte, is het gemakkelijker om elkaars werk over te nemen.

Ontwikkelen van de organisatie en mensen

Er zijn diverse stappen vooruit bereikt. Als eerste grensverlegging zijn er nu duidelijke afspraken rondom onderhoud en storingen gemaakt. Niet alleen binnen het team van de Technische Dienst, maar ook met de mensen van productie. De tweede grensverlegging is dat de monteurs geleerd hebben te onderhandelen tijdens het maken van deze afspraken. Wat hen sterker heeft gemaakt als persoon. Wat het team zich daarbij heeft gerealiseerd is: ‘als we dit zo doen, dan geeft het ons meer rust en is er meer balans in het uitvoeren van onderhoud te krijgen’.


De derde grensverlegging is dat ze ‘meer inhoud hebben gekregen binnen hun functioneren’. Voorheen deed een monteur ‘zijn ding’. Hij kreeg een briefje en voerde zijn werk uit. Tegenwoordig is het niet alleen maar uitvoering geven aan de storing en onderhoud uitvoeren. Monteurs maken nu zelfstandig afspraken, ze plannen hun werkzaamheden. Het werk van de monteurs heeft daarmee meer body gekregen en is hun verantwoordelijkheid gegroeid. Rino Bouwmeester: “Zo bezien zijn de monteurs zelfstandiger geworden, en dat is mooi”.

Mindset en structuur stuurt gedrag

De manier hoe we met elkaar omgaan, de contactlegging, is anders geworden, Als medewerkers van de Technische Dienst hebben we duidelijk aan kunnen geven hoe we door de mensen van de productie benaderd willen worden. We hebben dit binnen het werkproces ook ondersteund door bijvoorbeeld barcodes op machines te plaatsen. Mocht een machine in storing vallen dan kan een barcode gescand worden, waardoor de mensen van productie op een eenvoudige manier een storing kunnen melden en volgen.
In het verleden was het zo dat er naar de mensen van de Technische dienst `geschreeuwd´ werd en daar werd dan op gereageerd. Door de waarden en wijze van samenwerking voor ons zelf helder te maken, zijn de mensen van de Technische Dienst veel beter in staat grenzen aan te geven en de grenzen van anderen te respecteren en bespreekbaar te maken.

‘’ YDO heeft onze Technische Dienst op een goede gestructureerde manier vooruit geholpen. Dat heeft geresulteerd in een betere communicatie met de interne klant, over en weer veel meer begrip en uiteindelijk in een hogere klanttevredenheid, uiteindelijk vertaald zich dat in minder stilstand.”
– Rick van de Wetering, COO Heesen Yachts Builders –

Zelfstandigheid van je mensen biedt ruimte voor jezelf

De mensen van de Technische Dienst zijn een stuk zelfstandiger geworden en daar ben ik trots op. De betrokkenheid van de mensen is beter aan het worden. Rino Bouwmeester: “Dat betekent voor mij dat ik zelf meer de ruimte krijg om vanuit een helicopterview de organisatie van de Technische Dienst beter te overzien en organiseren”.
Door deze ontwikkelingen is er voor Rino ruimte gekomen om zelf ook weer zo af en toe de nodige rust te pakken. Hij kan er nu op vertrouwen dat wanneer hij het los laat, zijn monteurs het zullen oppakken. Rino ziet daardoor nu kans om zich breder te gaan ontwikkelen op het gebied van Facilitair Management, waar hij naast het leidinggeven aan de Technische Dienst al veel verantwoordelijkheden van invult en graag meer body wil geven.

Wat vond Rino van de aanpak van Ydo?

Bij het opzetten van het besluitvormingskader en dit vertalen in een werkcultuur vond Rino in het begin een beetje abacadabra. Het was in het begin een beetje hogere wiskunde. Rino Bouwmeester: “Ik dacht, o jongens, waar gaat dit naar toe. Echter, door de begeleiding met praktische opdrachten werd het gaandeweg voor de monteurs en mezelf gemakkelijker en tastbaar. Interessant was het om eerst individueel op te schrijven hoe iedereen dacht, en dat daarna gezamenlijk te bespreken. Uiteindelijk kwamen we bij elkaar en dachten we gelukkig allemaal hetzelfde, ondanks dat we niet van elkaar wisten wat we hadden ingevuld. Het was een hele fijne training; de aanpak was heel anders dan wat we van trainingen gewend zijn”.

Ook interesse in procesbegeleiding, training en coaching om de flexibiliteit naar de lijnorganisatie en de voorspelbaarheid binnen het team te vergroten?

Bel ons op 026 – 474 2999 of mail naar dwarsvooruit@ydo.eu, dan komen wij graag bij jou langs om samen aan de slag te gaan.
Je kunt ook direct een kennismakingsafspraak inplannen